Interview Renate Kerkhof door MfN-register

Renate Kerkhof is in haar rol van voorzitter van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN) als tweede in de reeks geïnterviewd door het MfN-register.

Het MfN-register organiseert deze reeks met de zeven voorzitters van de specialisatieverenigingen die deel uitmaken van de Raad van Advies (RvA) van het MfN-register.

Interview Renate Kerkhof door MfN-register

17 februari 2025

Naam: Renate Kerkhof

MfN-registermediator sinds: 2016

Bij: BBKWmediation

Soort mediations: Zakelijke mediations en arbeidsmediations

Lid van de volgende in de Raad van Advies van MfN deelnemende mediatorvereniging(en): Vereniging Arbeidsmediators Nederland en Nederlandse Vereniging Voor Mediators Advocaten

Waarom ben je als mediator aangesloten bij MfN?

Voor mij is het vanaf mijn voornemen om aan het werk te gaan als mediator vanzelfsprekend geweest om me te registreren in het MfN-register. Ik wil dat mijn klanten weten dat ik mijn professionaliteit serieus neem. Ik doe er alles aan om mijn vakbekwaamheid op orde te houden en kwaliteit te leveren. Als dat mijn intentie is, mag (moet) die ook getoetst kunnen worden en moet ik er ook op aangesproken kunnen worden als ik onverhoopt een beroepsmatige fout zou maken. Door de MfN-registratie conformeer ik mij aan transparante reglementen, gedragsregels en klacht- en tuchtrecht.

Wat typeert jou als mediator?

Ik spreek partijen aan op hun eigen verantwoordelijkheid voor de manier waarop ze communiceren en met elkaar en de situatie omgaan. In mijn arbeidsmediations is de kern van het conflict vrijwel steeds dat mensen zich niet gehoord en gezien voelen. Ik besteed daar aandacht aan zodat er wederzijds begrip ontstaat. Ze hoeven het niet eens te worden over wat er is gebeurd. Het is belangrijker dat gezien wordt dat ieder verhaal ook een andere kant heeft. Als dat lukt is er ook weer ruimte om naar de toekomst te kijken.

Wat is volgens jou de kracht van mediation?

In hun onderlinge communicatie gaat het vaak mis tussen partijen omdat ze niet werkelijk naar elkaar luisteren en geen vragen stellen. In mediation zorgt de mediator ervoor dat er werkelijk wordt geluisterd en wordt doorgevraagd. En dat de betekenis van wat wordt gezegd en bedoeld ook helder wordt. Vaak levert dit eyeopeners op waardoor er ook weer bereidheid ontstaat om het samen op te lossen.

Wat zou je mediators in opleiding willen meegeven?

Goed mediaten leer je door meters te maken. Iedere mediation is anders want ieder mens steekt anders in elkaar. Neem het vak van mediator serieus. Sluit je aan in het MfN-register en bij een relevante beroepsvereniging. Mediator is een eenzaam beroep. Het is prettig en belangrijk om met professionele vakgenoten te kunnen sparren en te werken volgens transparante spelregels.

Lees hier het hele interview