Ik had geen idee hoeveel een conflict op het werk daadwerkelijk kost. Tot ik een overzicht zag op het online platform HR Praktijk. Ziekteverzuim door onderlinge conflicten op het werk kost een organisatie van 250 voltijds medewerkers zo’n € 30.748,- per jaar!
Op nationaal niveau maakte TNO eerder al inzichtelijk wat de financiële impact is van conflicten op het werk. ‘De kosten worden geschat op 1,7 miljard euro’ (Onderzoek ‘Agressie op het werk 2014’ van TNO).
Gegevens over de percentages van het conflictgerelateerd verzuim zijn beschikbaar voor 13 branches. Lijstaanvoerder is het samengevoegde cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening: 13 procent van de medewerkers geeft daar aan dat hun werk gerelateerde verzuim komt door problemen met collega’s, ondergeschikten, leiding of werkgever. De plaatsen 2 tot en met 5 worden ingenomen door respectievelijk ICT, financiële instellingen & -dienstverlening, openbaar bestuur en het onderwijs.
Op de site van HR Praktijk zegt Immo Nijhof (teamcoach en Registercoach): “Door interne conflicten zitten er in het onderwijs naar schatting jaarlijks 7.754 voltijdsmedewerkers thuis, dat kost de samenleving € 84.773.581,- per jaar. En omdat er in het onderwijs veel in deeltijd gewerkt wordt, denk ik dat het aantal mensen dat hierdoor ziek thuis zit, nog hoger is.”
Uit een onderzoek (‘Kosten en Kansen’ binnen de Nederlandse Politie, november 2006) bleek een aantal jaar geleden ook dat de gemiddelde manager 30% van zijn of haar tijd bezig is met (interne) conflicten. Conflicten waar hij/zij zelf bij betrokken is of conflicten tussen medewerkers onderling of met de organisatie.
Dergelijke kosten komen er dus nog eens bij!
Het is overbodig om hier te schrijven dat het zinvol is om deze kosten omlaag te brengen…